Dodawanie lub usuwanie użytkownika może być dokonane tylko przez administratora w Raynet. Możesz dodać do 100 użytkowników zarówno w wersji próbnej, jak i płatnej. Jeśli potrzebujesz zwiększyć tę liczbę, skontaktuj się z naszym wsparciem.
W wersji płatnej, nowo dodane konto użytkownika będzie liczone do następnego rozliczenia (proporcjonalna kwota z okresu przedpłaconego zostanie obliczona).
Zarządzanie użytkownikami różni się w zależności od tego, czy jesteś w wersji próbnej, czy płatnej Raynet:
Dodawanie i usuwanie użytkownika w wersji próbnej
Aby dodać użytkownika, kliknij na swoje imię (w prawym górnym rogu ekranu) » Ustawienia.
Wybierz Konta użytkowników i kliknij przycisk Dodaj użytkownika.
Wypełnij formularz, aby utworzyć nowego użytkownika i kliknij przycisk Dodaj użytkownika. Jeśli chcesz dodać użytkownika, którego wcześniej usunięto, wybierz opcję Wybierz kolegę już zarejestrowanego w Raynet.
Każdy użytkownik musi również mieć zdefiniowaną rolę (możesz wybrać Administrator, Pełny dostęp, Ograniczony dostęp, Tylko do odczytu). Więcej informacji o rolach użytkowników można znaleźć w tym artykuł. Nowo dodany użytkownik otrzyma wiadomość od Raynet z linkiem do zweryfikowania swojego adresu e-mail . Możesz dowiedzieć się, dlaczego ważne jest zweryfikowanie adresu e-mail tutaj.
Aby usunąć użytkowników w wersji próbnej Raynet, postępuj zgodnie z tą samą ścieżką, klikając na swoje Imię » Ustawienia » Konta użytkowników. Możesz usunąć użytkownika, klikając ikonę krzyża, która pojawia się na jego karcie.
Ważne: Nie znajdziesz ikony krzyża na własnej karcie. Administrator może być usunięty tylko przez innego administratora. Jeśli musisz zastąpić usuniętego użytkownika nowym, zdecydowanie nie zalecamy nadpisywania danych istniejącego użytkownika; zamiast tego usuń oryginalnego użytkownika i utwórz nowego.
Usunięcie użytkownika nie spowoduje utraty żadnych danych. Rekordy utworzone przez lub należące do użytkownika pozostaną w Raynet. Możesz przenieść własność rekordów do innego użytkownika w razie potrzeby, korzystając z Zmiany właściciela zbiorczo.
Dodawanie i usuwanie użytkownika w wersji płatnej
W płatnej wersji Raynet dodawanie i usuwanie użytkowników jest inne. Dodajesz kont użytkowników i następnie przypisujesz do nich konkretnych użytkowników.
Aby dodać licencję użytkownika, ponownie przejdź do Ustawienia » Konta użytkowników » kliknij na Dodaj dodatkowe konta użytkowników.
W następnym oknie dialogowym określisz i potwierdzisz liczbę dodawanych kont użytkowników.
Dowiesz się również o koszcie dodanego konta w następnym rozliczeniu. Koszt konta będzie obliczany proporcjonalnie, w zależności od tego, kiedy dodasz nowe konto do Raynet. Na przykład, jeśli zostanie dodane w połowie okresu przedpłaconego, obliczymy tylko za 15 dni. Kolejne miesiące będą obciążane pełną ceną.
Teraz dodałeś konto użytkownika i możesz przypisać je do konkretnego użytkownika. Po prostu kliknij na Przypisz użytkownika.
Po wypełnieniu danych nowego użytkownika, konto użytkownika będzie zajęte przez użytkownika.
Usunięcie konta użytkownika odbywa się w dwóch krokach. Najpierw usuwasz użytkownika z konta użytkownika, klikając ikonę krzyża w profilu użytkownika.
Następnie wybierasz jedną z dwóch oferowanych opcji:
Usuń użytkownika wraz z kontem
Usuń użytkownika i wykorzystaj konto dla innego użytkownika
Następnie kliknij przycisk Kontynuuj.
Wybierając drugą opcję » Kontynuuj pojawi się okno dialogowe z informacjami o ostatecznej liczbie wolnych i zajętych kont. Na koniec potwierdź usunięcie, klikając Potwierdź.
Ważne: Wolne konta pozostają obciążone, więc jeśli nie planujesz przypisać ich innemu użytkownikowi, zalecamy wybranie pierwszej opcji lub natychmiastowe usunięcie wolnego konta.
Jeśli chcesz przypisać wolne konto innemu użytkownikowi, kliknij przycisk Przypisz użytkownika. Możesz usunąć nieprzypisane konto, klikając Usuń konto.
Usunięte wolne konto użytkownika można przywrócić bez opłat do końca bieżącej subskrypcji.